Betaald parkeren!

Ineens zijn er in het centrum van Nijverdal voldoende parkeerplaatsen beschikbaar! 

“Dat komt door de invoering van betaald parkeren!”, wordt veel gezegd.

Maar is dat wel zo? Al wandelend door het centrum heb ik bezoekers en winkeliers voor al die parkeerruimte verschillende redenen horen noemen.
> “Ik betaal niet voor parkeren!”, met een verwijzing naar die ‘onnodige’ en veel te dure parkeergarage. Ze hebben de auto gratis geparkeerd bij de supermarkten zolang deze nog niet ‘handhaven’ of in de woonwijken iets verderop (lekker sociaal jegens de mensen die daar wonen).
> Een aantal winkeliers, normaal optimistisch van aard, laat weten de gevolgen van de crisis nu toch echt te voelen. Men vergelijkt daarvoor de eigen omzetontwikkeling met eerdere jaren en met landelijke cijfers. De gevolgen van minder klanten in de winkel en lagere bestedingen zijn niet fijn voor de winkelier en dus niet voor het personeel.
> Een veel gehoorde klacht van zowel bezoekers als winkeliers zijn de verschillende en opeenvolgende wegafsluitingen. De bouw van de combitunnel is al enkele jaren bezig en gaat nog enkele jaren duren. Het blijkt een belangrijke reden voor een toename van de drukte op andere plaatsen dan in het centrum van Nijverdal. 

Betaald parkeren haalt in ieder geval een groot deel van de lang parkeerders uit het centrum. Voor de € 5 die het per dag kost zoeken de meeste mensen echt wel een gratis parkeerplek even verderop. Hoeveel parkeervergunningen voor werknemers zouden er eigenlijk verkocht zijn?

Voor alle ruimte op de parkeerplaatsen en in de parkeergarage in het centrum van Nijverdal is dus, zo blijkt, de invoering van betaald parkeren niet zo maar als schuldige aan te wijzen. Het lijkt meer een opeenstapeling van zaken.

Veel gehoord ook het antwoord op de vraag waarom we we eigenlijk moeten betalen in het centrum: “Dat komt door die parkeergarage, die er nooit had moeten komen!”

Ach, denk ik dan, je kunt bij een complete herinrichting van een centrum maar 1 x besluiten tot de bouw van zo’n garage en da’s aan het begin. Vervolgens staan al die gebouwen er vele tientallen jaren, meerdere generaties. Het zou dus wel dom zijn er geen parkeergarage onder te leggen.

Parkeren in een parkeergarage kost in principe overal geld. In Nijverdal kost het net als bovengronds € 1 per uur. Daarvoor staat je auto echter droog, relatief veilig en in het centrum. Je betaalt alleen voor de tijd die je er gebruik van maakt en dat is een erg prettig verschil met parkeren op het maaiveld, waar je altijd of te weinig (met het risico van een bekeuring) of teveel betaalt. Je kunt zonder rekening te houden met de klok winkelen, wat prettig is voor je eigen gemoedsrust en voor de winkeliers, die liever hebben dat een klant de tijd neemt dan dat deze gehaast door of alleen maar langs de winkel gaat. Misschien is het goed vooral eens naar de voordelen te kijken!

De parkeergarage in Nijverdal kent wat mij betreft 1 ongemak en dat is dat je in verband met een storing al sinds de opening niet met PIN of Chip kunt betalen. Dat vind ik wèl minder te begrijpen, dus als ze dat nou nog even oplossen!