Blij met StrongmanRun!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 6 september 2013

<lees op HOi Centraal>

Dit weekend is het weer zover! Zondag 8 september wordt in ons eigen dorp Hellendoorn voor de tweede keer in successie de Fisherman’s Friend StrongmanRun georganiseerd. Een hardloop-evenement door de Sallandse Heuvelrug van ruim 18 kilometer, met 25 loodzware hindernissen.

StrongmanRun

Toen in het voorjaar van 2012 (vorig jaar dus) bekend werd dat de StrongmanRun in navolging van Duitsland en enkele andere Europese landen ook in Nederland (in Hellendoorn) zou worden georganiseerd, stonden nog weinigen erbij stil dat dit evenement zo populair zou worden.

Ik weet nog dat ik vorig jaar september met 3.500 anderen aan de start stond, en dat we na een keiharde en ophitsende ‘Thunderstruck’ (AC/DC) in één zwerm van start gingen. Gedragen door een geweldig enthousiast publiek kwam ik zelf ruim twee-en-een-half uur later over de finish. Die hele Run was één groot feest.

Dit jaar verschijnen er zo’n 8.000 deelnemers aan de start, ruim 2 x zoveel als in 2012. Ook dit jaar komen ze weer vanuit de hele wereld. En met z’n allen brengen ze heel veel publiek mee.

“Allemaal klanten!”, denk ik dan. En ja, de organisatie van de Run en de lokale middenstand hebben dat ook door. Dit jaar hebben beiden de handen ineen geslagen en organiseren zij op de dag voor de Run verschillende activiteiten. Alle deelnemers zijn hierover geïnformeerd en de toeschouwers via de (sociale) media met hen.

Zo ontstaan er directe en indirecte economische voordelen. Het directe voordeel bestaat bijvoorbeeld uit inschrijfgelden en sponsorgelden. De opbrengst is voor de organisatie, en daarvan betalen ze hun personeel en de ongetwijfeld hoge kosten die met de organisatie zijn gemoeid. Het indirecte voordeel is voor iedereen die op 1 of andere manier (financieel) profiteert van het feit dat het evenement wordt georganiseerd. Het totaal van voordelen slaat, voor velen ongemerkt, neer op onze hele gemeente.

Dus naast dat wij als Hellendoorn een sportief en een attractief voordeel hebben bij evenementen als de StrongmanRun, ligt er een groeiend economisch belang.

Daarom ben ik blij met de StrongmanRun, een sterk particulier initiatief uit Hellendoorn waar we allemaal trots op mogen zijn!

Etzel Steinhage