Canon van Hellendoorn!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 20 september 2013

<lees op HOi Centraal>

Afgelopen zaterdag was ik te gast bij de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, als toehoorder van een aantal lokale sprekers.

Het onderwerp: de presentatie van de Canon van de gemeente Hellendoorn. In boekvorm, want digitaal is deze er al een jaar.

Boek CanonEen zestal schrijvers en enkele tientallen daarom heen hebben zich ingespannen voor de totstandkoming van deze canon. Voor alle duidelijkheid; een canon wordt door Wikipedia omschreven als ‘een lijst van zaken die belangrijk geacht worden’.

In het geval van onze gemeente gaat het om 50 historische gebeurtenissen, personen en plekken in de geschiedenis van onze dorpen.

Het meest tastbaar zijn natuurlijk die zaken die we direct uit onze eigen herinnering kunnen halen. Iedereen hier kent de Sallandse Heuvelrug, de Toeristenweg, de ijsfabriek en De Lantaarn.

Door de jaarlijkse herdenking kennen we ook het bombardement, misschien woont oma wel op Krönnenzommer, we lezen gedichten van Johanna van Buren en zo meer.

Een beetje sentimenteel misschien, maar bladerend door dat boek kan ik alleen maar zeggen dat het wel eens goed is stil te staan bij waar je vandaan komt, of in ieder geval waar je woont.

Kennis van de geschiedenis leert je de basis van jouw handelen en dat van je buur beter te begrijpen: waarom doen we wat we doen, en zijn we wie we zijn.

Het boek wil ik u van harte aanbevelen. Het is te koop in de lokale boekhandels.

Etzel Steinhage