Duitse toestanden!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 27 september 2013

<lees op HOi Centraal>

Was het maar waar, waren het hier maar Duitse toestanden.

Bij de verkiezingen van onze oosterburen voor de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer) hebben 4 partijen de kiesdrempel gehaald. Vier partijen waaruit volgens goed gebruik de komende maand al een coalitie en een oppositie zullen ontstaan. Vier partijen, die ieder groot genoeg zijn om op alle thema’s een kwalitatief goede en daadkrachtige inbreng te leveren.

In de gemeenteraad van ons eigen Hellendoorn zijn 9 partijen actief. NEGEN, waaronder 2 tweemansfracties en 4 eenmansfracties. Iedere vergadering zijn er in een raad met 25 zetels dus 9 fractievoorzitters aan het woord, met 9 verschillende meningen en verschillende voorstellen.

Als we geluk hebben, dan zijn de 6 kleinste partijen net in staat de minst belangrijke onderwerpen met voldoende expertise te bediscussiëren. Dat is dus veel praten, met weinig effect.

Met nog krap een half jaar te gaan tot de gemeenteraads-verkiezingen, wordt het opnieuw duidelijk dat het niet gaat lukken om de lokale politieke partijen in onze gemeente bij elkaar te krijgen.

Uit een door HOi Centraal georganiseerde poll bleek dat globaal driekwart van de respondenten zich kon vinden in de stelling dat persoonlijke belangen de reden zijn voor het feit dat het niet komt tot samenwerking. Weer die persoonlijke belangen, en weer niet de belangen van u als burger van deze gemeente.

In de wandelgangen is mij bevestigd dat er binnen de lokale partijen strijd bestaat over het wel of niet fuseren. Dat is goed nieuws, want veranderingen maken de meeste kans als ze van binnenuit komen.

Eerder deze week in het café gingen de gedachten over een fusie van partijen in ons eigen Hellendoorn nog een stap verder.

Stel nou eens dat we naar Duits idee komen tot een gemeenteraad die bestaat uit vier partijen: een Christelijke partij met het CDA en de Christen Unie, een socialistische fractie van PvdA en GroenLinks (net als eerder), een liberaal smaldeel van VVD, HOP en D66 en een lokale partij die (ook als eerder) bestaat uit Gemeente Belangen en BurgerBelang.

Geen gek idee, want binnen alle partijen zoals die er nu zijn werken mensen met soms uiteenlopende meningen goed met elkaar samen. En de basisprincipes van partijen zijn ook vaak dezelfde.

Wat mij betreft gaan we dus door met de discussie over samenwerking en fusies, net zo lang tot partijen er aan toegeven, tot aan Duitse toestanden.

Etzel Steinhage