Geen oog voor ondernemers!

Live column in het politieke programma Raadsplein van HOi_tv
Uitzending vrijdag 12 oktober 2012 om 19.00 uur met herhalingen in het weekend
Om het programma te bekijken klik je hier.

Dames en heren goedenavond, fijn dat u kijkt!

Het College in Hellendoorn heeft geen oog voor ondernemers!

Vorige week werd duidelijk dat de gemeente Hellendoorn maar liefst 2 miljoen euro terug moet met haar uitgaven. Verkeerde investeringen in het verleden, onder de dwingende regie van een overigens uitstervende partij, maken dat Hellendoorn in wezen geen cent te makken heeft.

2 Miljoen euro, erg veel geld dat je natuurlijk gemakkelijk bij elkaar krijgt door eens flink te besparen op bijvoorbeeld de jaarlijkse Roefeldag voor de kinderen, en op de voor veel inwoners belangrijke toeristische en culturele telg ZINiN.

ZINiN is in 5 jaar tijd geworden tot een uiterst efficiënte onderneming, met honderden vrijwilligers en meer dan 50 ondernemende medewerkers, die dagelijks topprestaties leveren in bibliotheek, theater, toerisme en meer. Het is treurig dat het gemeentebestuur de waarde van deze organisatie niet juist lijkt te kunnen schatten.

Vorige week verscheen op het internet een brief aan het College, waarin zij fijntjes werd gewezen op de manier waarop zij omgaat met onderwerpen als de zondagopenstelling en betaald parkeren.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft als het gaat om de zondagopenstelling vooral niet willen kiezen. Nou ja, ze doet nu toch een voorstel voor 0, voor 2, of voor 4 koopzondagen per jaar. Dat is dus een keuze tussen niets, en bijna niets.

Wat het wel moet worden? Dat zou ik, zeker met nieuw Kabinetsbeleid in aantocht, heel snel aan de ondernemers overlaten. Ik kan me voorstellen dat ze graag open willen, omdat ze op de zondag een omzet kunnen scoren die elders in de week niet mogelijk is. Maar ook, dat ze de rustdag graag beschikbaar houden voor kerkgang, een wandeling op de hei, of voor de administratie.

En dan betaald parkeren. Wat wij als burgers er ook van vinden, kom eens buiten Nijverdal en zie dat het de normaalste zaak is om te betalen voor het parkeren van de auto.

Wel is het de hoogste tijd het betaald parkeren serieus te evalueren, het is immers al een jaar geleden ingevoerd.

Nu het College die evaluatie weer eens met een half jaar heeft uitgesteld, vraag ik me ook hier af hoe serieus zij de ondernemer eigenlijk neemt.

De kern is dat we de verschillende ondernemers in deze gemeente de ruimte moeten geven om eigen keuzes te maken. Ruimte, om te ondernemen!

Vooralsnog is het helaas duidelijk dat ondernemers daar bij dit College niet op hoeven te rekenen.

Ik wens u een fijn weekend!