Glasvezel!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 4 oktober 2013

<lees op HOi Centraal>

Geadresseerd ‘Aan de bewoners van’ en dan het eigen adres ontvingen we in de gemeente Hellendoorn vorige week allemaal de glasvezelkrant van de firma Reggefiber uit Rijssen. Prominent op de voorpagina wethouder Jelle Beintema van onze gemeente. Handige jongens, die Rijssenaren. Zet de lokale wethouder op je reclamefolder, laat hem wat mooie woorden schrijven en wedden dat deze en gene zich alleen daarom al aanmeldt voor glasvezel.

Gevraagd naar het waarom van deze actie, was de reactie van enkele raadsleden die ik sprak dat de gemeenteraad immers had gevraagd om de aanleg van glasvezel. Logisch toch, dat de wethouder zich er dan voor inspant?

Nou nee, wat mij betreft niet! Laat ik me beperken tot het noemen van drie redenen waarom de politiek zich helemaal niet zou moeten bemoeien met een aangelegenheid als deze.

Ten eerste kan er achter de schermen een bijna niet te controleren verstrengeling van belangen ontstaan. Voor de politiek is dat normaliter een heel goede reden om de handen van iets af te houden. Als tweede heeft de overheid hier geen taak omdat je glasvezel niet meer echt innovatief kunt noemen. Technisch komen koper en coax dicht in de buurt of worden de mogelijkheden zelfs overtroffen en over een paar jaar plukken we alle benodigde signalen gewoon uit de lucht. Tot slot moet je dit soort zaken gewoon aan de markt overlaten: een bedrijf dat glasvezel in de aanbieding heeft en klanten die glasvezel willen vinden elkaar wel.

En u zelf? Voor telefoon, internet en televisie kunt u een abonnement afnemen bij een aantal gerenommeerde marktpartijen. Daarbij zit echter niet het kabelbedrijf Ziggo, via welke velen nu in ieder geval televisie kijken. Geen woord dan ook in de verkoopfolder over wat er gebeurt met het doorgeven van HOi, de lokale radio en televisie.

Voor het einde van dit jaar moet 30% van de huishoudens in de gemeente zich hebben aangemeld voor de aanleg en afname van een glasvezelverbinding. Ik vraag me af of ze daar ondanks de hulp vanuit de politiek aan gaan komen. We hebben immers een goed kabelnetwerk liggen, iedereen is wel op een of andere manier voorzien van televisie en internet, het buitengebied valt buiten deze actie en mobiele verbindingen worden steeds sneller.

Wat zou de politiek hier toch mee hebben gewild?

Etzel Steinhage