Koop bewust, koop lokaal!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 30 augustus 2013

<lees op HOi Centraal>

Winkeliers hebben last van teruglopende omzetten, in heel Nederland en dus ook in Nijverdal. Er komen minder klanten en de klanten die komen besteden gemiddeld ook nog eens minder. De klant is duidelijk op zoek naar aanbiedingen of een goedkoper alternatief.

In veel gevallen komt dat omdat de klant zelf minder te besteden heeft. Een belangrijke oorzaak ligt echter ook in de combinatie van een laag consumentenvertrouwen en een toename van online bestedingen. Anders gezegd, we houden de hand op de knip of kopen in een webwinkel waar het allemaal net iets goedkoper lijkt.

En dat is toch een probleem. Een lagere omzet betekent voor een ondernemer namelijk al snel een lager bedrijfsresultaat. Gedwongen door allerlei financiële verplichtingen moet hij of zij daar iets aan doen.

Grofweg kan dat op 2 manieren: door het verhogen van de omzet of door het verlagen van de kosten. Een winkelier zal snel kiezen voor het terugdringen van de kosten en de kans is groot dat het personeel dan het eerst aan de beurt is. Op korte termijn is daar nu eenmaal het meeste te halen.

Pijnlijk voor het personeel en ook pijnlijk voor de lokale bestedingen. Met nog minder geld in de portemonnee wordt er immers nog minder uitgegeven. En voor het straatbeeld zijn die teruglopende bestedingen ook niet goed. Denk aan de lege winkelpanden die het winkelen er niet gezelliger op maken. Met nog minder klanten tot gevolg.

En zo zitten we met elkaar in een negatieve spiraal en moet je behoorlijk je best doen wil je daar weer uitkomen.

Daarom zeg ik, het is tijd voor actie! Bruisend Nijverdal 2013

En dat komt goed uit, want over 2 weken is er weer actie met Bruisend Nijverdal, een week boordevol evenementen in het centrum van het dorp. Met daarbij actie van de winkeliers, want zij zetten hun beste beentje voor om het de klant naar de zin te maken.

En actie van ons als klanten! Heel simpel, door trots te zijn op wat Nijverdal te bieden heeft, onder het motto: “Koop bewust, koop lokaal!”

Etzel Steinhage