Negatief over wethouders!

Hier het verslag van de vierde uitzending van Raadsplein Verkiezingen, uitgezonden op vrijdag 28 februari jl.

Van den Born: “Negatief over kwaliteit van wethouders!”

Raadsplein

Raadsplein Verkiezingen neemt de kijker mee naar de gemeenteraadsverkiezingen op
19 maart 2014. Het is een programma van Etzel Steinhage, Reike Podt en Wil de Bruine.

Te gast waren Johan Coes (CDA), Jos van den Born (PvdA) en  Johan Stuut (HOP), lijsttrekkers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ieder kregen zij de gelegenheid zich voor te stellen. De heer Coes stelde zich voor als lijsttrekker van dé lokale partij die geworteld is in de samenleving. De heer Stuut gaat met zijn onafhankelijke partij voor leefbaar, natuurlijk en gastvrij. De heer Jos van den Born is opgevoed als kritisch mens en is daarom ook actief in de lokale politiek.

Voor de PvdA van de heer Van den Born zijn een actief bestuur en een actieve samenleving belangrijke speerpunten in het nieuwe verkiezingsprogramma. Zijn partij wil eisen stellen aan de kwaliteiten van wethouders en geeft daarmee een waardeoordeel af, vooral over de wethouders van de coalitiepartner van het CDA. Verder stelt Van den Born dat de wereld is veranderd en dat mensen goed in staat zijn om voor de eigen woonomgeving te zorgen.

De heer Coes stelt dat zijn CDA vanuit een Christelijke levensvisie sterk is in de zorg. Ook bij nieuwe taken voor de gemeente mag niemand tussen wal en schip vallen. Het is de grote drive van zijn partij, maar daarmee lijkt deze zich ten opzichte van de andere partijen niet te onderscheiden.

De heer Stuut noemt, naast de bekende standpunten uit het 44-puntenplan van HOP, de veiligheid op de rotonde in de Helmkruidlaan. Hij heeft een doeltreffend signaleringssysteem gezien dat automobilisten wijst op de aanwezigheid van fietsers. Het is gemakkelijk in te voeren en zorgt voor veiligheid. Daarnaast wil HOP in het kader van 100% Gastvrij vrije toegang tot wifi in het winkelgebied.

Het CDA wil een concentratie van winkelgebieden, terwijl een uitwaaiering in het verleden, juist vaak door het CDA, is toegestaan. Er ontstaat vervolgens een discussie over betaald parkeren, waarbij de heer Stuut wijst op de inmiddels structurele tekorten op de exploitatie waaraan iedereen mee betaalt.

Ook wijst de heer Stuut op het gemis van het verbinden van toerisme op de Sallandsche Heuvelrug met de centra in Hellendoorn en Nijverdal. HOP stelt dat Hellendoorn in het midden van de provincie ligt en niet aan de rand en wil daarom in de regionale samenwerking meer focus op de omliggende gemeente Raalte en Ommen, in plaats van alleen maar het oosten.

Het was de laatste Raadsplein Verkiezingen, de redactie van het programma bedankt alle medewerkers van HOi voor hun inzet.

Op maandag 17 maart a.s. organiseert HOi het slotdebat met de lijsttrekkers in het ZINiN Theater. Het wordt een programma met muziek, kunst en politieke discussie en het begint om half 8. Op 19 maart doet HOi verslag van de uitslagen van de verkiezingen.