Niemand!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 29 november 2013

<lees op HOi Centraal>

Bij de start van de tussentijdse verkiezingen voor het nieuwe waterschap Vechtstromen schreef ik al over dit onderwerp, en vroeg ik mij af of het waterschap niet beter zou kunnen opgaan in de provincie.

Waterschap Vechtstromen 2De reacties waren zeer divers, behalve daar waar ze kwamen van de burger. Die heeft namelijk helemaal niets met het waterschap, ook niet met de provincie trouwens, en ziet beide het liefst opgeheven. De positieve reacties waren afkomstig van (lokale) bestuurders en politici.

Afgelopen woensdag werd de opkomst bij deze verkiezingen al bekend gemaakt. Wel 21% van de 637.345 kiesgerechtigde inwoners in de regio’s Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe heeft de moeite genomen per post zijn of haar stem uit te brengen. En dan horen we bestuurders in een videobericht en op Twitter vertellen dat men erg tevreden is met de opkomst.

In 2008, toen we voor het laatst hebben gestemd voor het waterschap Regge en Dinkel, was de opkomst met bijna 22% ook al laag en lag deze net als eerder in 2004 ruim onder het landelijk gemiddelde.

Ja, we mogen stemmen, maar voor een orgaan waarin 4 van de 5 inwoners niet is geïnteresseerd. Hoe moet de bestuurder die gisteravond te horen kreeg te zijn gekozen zich voelen. Wel gekozen, maar met welk draagvlak.

Begrijp me niet verkeerd, het werk dat het waterschap voor ons uitvoert is goed. Hier om de hoek zien we de Regge meanderen, zoals wij dat niet eerder hebben gezien en de waterstand is onder controle.

Daarbij ontstaat door de fusie van de waterschappen Regge en Dinkel en Velt en Vecht één organisatie, waarmee per jaar ongeveer 11 miljoen euro wordt bespaard. Dat is best veel, voor een organisatie die per jaar 55 miljoen euro investeert in de waterhuishouding.

Toch zou ik de bestuurders voor de komende periode adviseren nog eens goed te kijken naar de toekomst van het waterschap als organisatie, en naar het overdragen van taken en bevoegdheden aan de provincie.

Helaas staat dat niet in de verkiezingsprogramma’s van CDA en Water Natuurlijk, de ‘winnaars’ van deze verkiezingen. Hebben we dus over een jaar of 4 weer verkiezingen, voor een organisatie waar eigenlijk niemand op zit te wachten?

Etzel Steinhage