“Omdat ik de beste ben!”

Hier het verslag van de derde uitzending van Raadsplein Verkiezingen, uitgezonden op vrijdag 22 november jl.

Winnie Müller (VVD): “Ik ben lijsttrekker geworden omdat ik de beste ben!”

Raadsplein Verkiezingen neemt de kijker mee naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Het is een programma van Etzel Steinhage, Reike Podt en Wil de Bruine.

Te gast waren Winnie Müller (VVD), Dennis op den Dries (GroenLinks) en Ruben Minkjan (ChristenUnie), alle drie in de voorgaande week benoemd tot lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Foto uitzending

In ieder 30 seconden mochten zij zich voorstellen. Minkjan (ChristenUnie) legde de nadruk op een gezonde samenleving, oog voor de kwetsbaren en een duurzame leefomgeving. Müller (VVD), volgens hem lijsttrekker geworden omdat hij de beste is, staat voor gedegen financiën, een spoedige aanleg van de noord-zuid verbinding en een kleinere overheid. Op den Dries (GroenLinks) is voor schone energie, voor goede zorg in de buurt en wil een stem geven aan jongeren.

Duurzaamheid is goed voor mens en economie, stelde Op den Dries. “Je verdient geld met zonnepanelen en investeringen zijn goed voor de werkgelegenheid”, Minkjan viel hem daarin bij. Müller merkte op dat de subsidie op duurzaamheid wordt betaald door de hardwerkende Nederlander. In een discussie over het subsidiëren van groene en grijze energie en het boren naar schaliegas werden de heren het niet eens.

De gemeente Hellendoorn kent geen koopzondagen. Minkjan (ChristenUnie) stelde dat “de zondag een collectieve rustdag hoort te blijven”, ondanks dat ruim de helft van de bevolking jaarlijks graag een aantal koopzondagen ziet. GroenLinks en de VVD vinden dat de overheid zich hiermee niet zou moeten bemoeien.

Ook de bezuinigingen op de subsidie voor Stichting De Welle zorgt voor discussie. Volgens Minkjan is De Welle de laatste jaren gepamperd. GroenLinks en VVD zijn het ook daarmee niet eens, gezien het belang van de organisatie bij de komende wijzigingen in de participatiewet, de wet op de jeugdzorg en de wmo.

Tot slot de poll ‘Politici moeten actief zijn op de social media’ op www.HOiCentraal.nl. 70% van de stemmers is het eens met deze stelling.

Op vrijdag 13 december a.s. is er een uitzending van Raadsplein, gepresenteerd door Wil de Bruine. De volgende uitzending van Raadsplein Verkiezingen is op vrijdag 24 januari 2014. Kijkers kunnen ook nu weer reageren en vragen stellen op Twitter, met de hashtag #Raadsplein.

N.B. De basis van dit bericht is eerder vandaag gepubliceerd op www.HOiCentraal.nl!