Raadsplein Verkiezingen!

Hieronder het verslag van Raadsplein Verkiezingen van vrijdag 25 oktober jl. Voor de uitzending zelf klik je op de link onderaan dit bericht.

Raadsplein Verkiezingen

Raadsplein Verkiezingen neemt de kijker mee naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Het is een programma van Etzel Steinhage, Reike Podt en Wil de Bruine.

De uitzending van afgelopen vrijdagavond ging over het nut van eenmansfracties en de gevolgen van de bezuinigingen. Te gast waren Wim Gorter (VVD), Edo op den Dries (D66) en Wouter Felix (GroenLinks).

Gorter was duidelijk over het nut van een eenmansfractie: “Je kunt de luis in de pels zijn door te zeggen wat de grote fractie niet uitkomt.” Op den Dries is commissielid, hij ondersteunt het enige raadslid van zijn partij en stelde dat door goed overleg het ook voor een commissielid mogelijk is het geluid van de partij te laten horen.

Felix was het “absoluut niet eens” met de uitslag van de poll op www.HOiCentraal.nl, waar een overgrote meerderheid geen nut zag in de eenmansfracties. Hij noemde als voorbeeld de rol van de kleine partijen in de totstandkoming van een akkoord over betaald parkeren.

Voor de komende periode wil GroenLinks meer aandacht voor duurzaamheid, D66 voor cultuur (de muziekschool krijgt geen subsidie meer) en de VVD staat voor betaalbare woningbouw voor jongeren. GroenLinks maakte bezwaar tegen het aanpassen van de APV om het skaten op het Henri Dunantplein te verbieden en uitte de vrees voor een groei naar wel 8 gehoorapparaten winkels.

De gevolgen van de bezuinigingen liggen in het teruglopen van de servicegerichtheid van de gemeente en het stijgen van de onroerendzaakbelasting met 3%, wat neerkomt op een lastenverzwaring voor woningeigenaren en ondernemers.

Gorter stelt voor dat bij het Paasvuur wordt gecollecteerd voor de schoonmaakkosten. Volgens Felix is het bezuinigen op De Welle verkeerd, omdat deze stichting juist nu hard nodig is.

Er is naar aanleiding van de eerste uitzending van Raadsplein Verkiezingen, waarin Johan Stuut een oproep tot verbinden deed aan de lokale partijen, veel getwitterd. Opvallend is dat Stuut hier in de weken na de uitzending niets meer mee heeft gedaan.

Op vrijdag 8 november a.s. is er een uitzending van Raadsplein. De volgende uitzending van Raadsplein Verkiezingen is op vrijdag 22 november. Kijkers kunnen ook nu weer reageren op Twitter, met de hashtag #Raadsplein.

De uitzending is hier te zien!