Verkeer(d)!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 16 augustus 2013

Het was ook wel nodig, de aanpak van de verkeerssituatie bij de inritten naar het Avonturenpark Hellendoorn en het vakantiepark Landal Landgoed De Hellendoornse Berg. De maximumsnelheid is daar al een paar jaar 60 km per uur, weinigen echter die zich er aan houden. Je hebt immers de ruimte, dus gas op de plank!

2013-0816 - CHOiC - Steinhage - Situatie Avonturenpark (landscape - foto Etzel Steinhage)

Los van een paar weken ‘ergernis’ door verkeerslichten tijdens de verbouwingswerkzaamheden dit voorjaar, kwam de verbazing toen beide, laten we zeggen, kruispunten gereed waren. Aan de kant van de inritten naar de parken gaat alle snelheid eruit, wil je vanaf de overkant afslaan dan moet je zoeken waar je dit moet doen en wil je aan diezelfde overkant rechtdoor, dan knal je er gewoon lekker hard langs.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en steeds vaker zie ik automobilisten de vluchtheuvel aan de verkeerde kant passeren. Dan hoeven ze geen vaart te minderen, ze houden alleen rekening met zichzelf. Soms zijn ‘t bekenden die ‘t als je er naar vraagt ruiterlijk toegeven en wel stoer vinden ook.

De maximum snelheden op die wegen zijn niet-voor-niets verlaagd en dat je aan de verkeerde kant van de weg rijdt, wordt door andere weggebruikers niet verwacht. Het blijft vreemd, dat je jezelf zoveel belangrijker vindt dan een willekeurige passant, een voor ons dorp economisch van belang zijnde toerist of gewoon een medeburger uit je dorp.

Laatst zat mijn zoon bij mij in de auto. Die zag ‘t ook gebeuren, dat auto’s met een te hoge snelheid de vluchtheuvel aan de verkeerde kant passeren. Hij constateerde ook gelijk dat de nieuwe verkeerssituatie niet duidelijk is en erom vraagt te worden misbruikt. En hij heeft gelijk! Waarom is de zaak eigenlijk zo aangelegd?

Zonder twijfel zullen ze deze column ook lezen op het Bureau Verkeer van de gemeente Hellendoorn. De vraag is of en hoe ze hierop zullen reageren. Want zoals het nu is, is ‘t toch verkeerd!?

Etzel Steinhage