Verslag Raadsplein!

Afgelopen weekend was de eerste uitzending van Raadsplein Verkiezingen op HOi tv, de lokale omroep in de gemeente Hellendoorn. Raadsplein Verkiezingen neemt de kijker mee naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 19 maart 2014. Het is een programma van Etzel Steinhage, Reike Podt en Wil de Bruine.

Deze eerste uitzending, gepresenteerd door Etzel Steinhage, waren er 4 fractievoorzitters te gast die met elkaar spraken over de verkiezingsprogramma’s uit 2010. Wat is er beloofd, wat is er gerealiseerd en wat niet.

CDA’er Jan Scholten noemde als onderscheidend punt de parkeerplaatsen bij het oude uitkijkpunt aan de Toeristenweg. Die hebben ze daar niet kunnen realiseren, maar wel bij de Paarse Poort. Een belangrijk thema in het CDA verkiezingsprogramma was werkgelegenheid. Scholten geeft aan daar door de crisis geen invloed op te hebben gehad.

Frans Runneboom van BB gaf ruiterlijk toe dat hun inzet op het afschaffen van betaald parkeren was mislukt. In de coalitieonderhandelingen hebben ze dit moeten laten vallen. Inmiddels zijn er mede door inzet BB aanpassingen gedaan in het betaald parkeren.

Johan Stuut, fractievoorzitter van HOP, werd gevraagd naar zijn belangrijkste kritiek op de aanwezige heren. Die ging over de V van verbinden. Stuut deed een oproep aan BB en GB om te verbinden tot een grote lokale partij, waarmee de lokale belangen van burgers het best zouden kunnen worden vertegenwoordigd.

De bereidheid tot samengaan lijkt aanwezig bij BB en HOP, waarbij de raadsleden zelf in het belang van partij en gemeente een stap opzij willen doen. Jan Veneman van GB zei pas samen te willen gaan na de verkiezingen. Steinhage stelde dat Veneman vier jaar geleden hetzelfde heeft gezegd. De weerstand tot een fusie lijkt te liggen in persoonlijke belangen aan de kant van GB.

De hashtag #Raadsplein wordt de komende weken gevolgd en ook vragen kunnen via Twitter worden gesteld.

Op vrijdag 11 oktober a.s. is er een uitzending van Raadsplein Actueel, gepresenteerd door Wil de Bruine. De volgende uitzending van Raadsplein Verkiezingen is op vrijdag 25 oktober.

N.B. Dit bericht is op maandag 30 september jl. gepubliceerd op HOi Centraal.