Wat nou saai!

Column HOi Centraal – Etzel Steinhage – vrijdag 22 november 2013

<lees op HOi Centraal>

Eerder deze week was er een eerste verkiezingsdebat in de gemeente Hellendoorn, waaraan door alle 9 partijen in de raad werd deelgenomen. Het Kulturhus in de Kruidenwijk was het decor.

Opvallend was dat er alleen mannen achter de lange tafel zaten, en dat ze zich rustig hielden. Een beetje te rustig, een paar van die (inderdaad, Han) correcte mannen uitgezonderd.

De vragen die door Peter de Noord aan het panel werden gesteld waren dezelfde als 4 jaar geleden. Arme Kruidenwijk, dat er in 4 jaar tijd dus niet veel is veranderd. En ondanks dat de vragen dezelfde waren, en dat zij in de uitnodiging waren opgenomen, moest een aantal panelleden toegeven geen idee te hebben wat er aan de orde zouden komen.

Onderwerpen waren een weekmarkt op het plein, een wandelpad naar het centrum van Nijverdal, vermeende overlast van hangjongeren, een brievenbus voor post die nauwelijks nog wordt verstuurd en meer.

De reacties van de panelleden op de vragen waren weinig divers. Ze waren ook zeer toegeeflijk, een beetje van “U vraagt, wij draaien!”.

Vreemd, een verkiezingsdebat waar men z’n best doet zich niet te onderscheiden van de ander.

En toch, er waren er 2 op de een of andere manier opvallend!

Winnie Müller van de VVD, bijvoorbeeld omdat hij als liberaal niet lijkt te willen erkennen dat zonnepanelen op het dak van je huis het geld gewoon voor je verdienen. Maar vooral om het teruggeven van de microfoon, toen hij er weer niet ‘tussen’ kwam.

De man die hem het praten zo ongeveer onmogelijk maakte was zijn directe buurman, Dennis op den Dries.

Deze kakelverse lijsttrekker van GroenLinks was daarbij te prijzen om zijn eerlijkheid. De mooie toezeggingen door anderen werden door hem teruggedraaid of genuanceerd. Zijn kijk op de lokale wereld is op veel punten realistisch en hij was ook de enige naar wie echt iedereen keek als hij het woord nam.

Voor mij was hij daarom de “Man of the Match”. Na afloop van de bijeenkomst heb ik hem daarmee van harte gefeliciteerd.

En wat nou zo mooi is, is dat die 2 heren, Müller en Op den Dries, vanavond tegenover elkaar aan tafel zitten, bij Raadsplein Verkiezingen op HOi tv. Kijken dus!

Etzel Steinhage